Toen enkele jaren geleden drie schrijvers met een scenario voor een psychologische thriller kwamen opdraven, zag J.J. Abrams er wel graten in. Het verhaal werd iets herschreven en Abrams liet de film afspelen in hetzelfde universum dan Cloverfield, de spannende sciencefiction- en horrorprent uit 2008, verteld aan de hand van gevonden videobeelden, gefilmd door slachtoffers van een monster dat New York aanviel.

Deze 10 Cloverfield Lane is geen prequel noch een sequel, ook geen “found footage”-film, maar hefeft wel dezelfde mysterieuze kwaliteiten. Een jonge vrouw Michelle (Mary Elizabeth Winstead) wordt wakker na een ernstig auto-ongeluk. Ze bevindt zich in een kelder en vreest dat ze ontvoerd is. Maar haar ontvoerder – de zogenoemde Doomsday Prepper Howard (John Goodman) – beweert juist dat hij haar leven heeft gered van een gigantische chemische aanval en de buitenwereld onbewoonbaar is. Ze kan en wil dit niet geloven en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van ontsnappen, ongeacht de verschrikkingen die haar buiten staan te wachten.

Debuterend regisseur Dan Trachtenberg brengt ons een sfeervolle en suggestieve nachtmerrie waarin Michelle moet kiezen waarvan ze schrik moet hebben. Is Howard wel te vertrouwen en klopt alles wat hij zegt? Of heeft hij gelijk en kan Michelle maar beter opgesloten blijven? Trachtenberg bewijst dat hij weet hoe hij de spanning en intrige moet opbouwen.

Naast John Goodman, bestaat de cast uit enkele onbekende namen, maar allen zetten overtuigende prestaties neer. 10 Cloverfield Lane is voor driekwart een sterke thriller, enkel het einde wist ons minder te bekoren. (PF) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: 10 Cloverfield Lane