De Britse kunstenaar en filmmaker Steve McQueen maakte al behoorlijk wat indruk met Hunger en Shame. Beide waren zeer intense films die danig onder de huid kropen en een diepe indruk achterlieten. Met 12 Years a Slave gaat McQueen nog een stap verder en levert hij een waar meesterwerk af. Zet die Oscars maar klaar!

De prent vertelt het onvoorstelbare waargebeurde verhaal van een man wiens vrijheid gestolen werd, maar nooit de hoop opgaf. De Verenigde Staten, 1841. Solomon Northup (een grootse Chiwetel Ejiofor), een vrije zwarte man uit New York, wordt ontvoerd en verkocht als slaaf. Zijn gevangenschap is een constant strijd om te overleven en zijn waardigheid te behouden. De behandeling is onmenselijk, de plantage-eigenaar wreed en onvoorspelbaar, de angst tastbaar. Af en toe verlichten onverwachte blijken van mededogen zijn bestaan. In het twaalfde jaar van zijn beproeving ontmoet hij een hevige tegenstander van de slavernij. Deze ontmoeting zal voor altijd zijn leven veranderen.

12 Years a Slave is méér dan een historische les over één van de meest beschamende delen uit de Amerikaanse geschiedenis. Het is zeer relvante en straffe cinema, ondersteund door magistrale acteerprestaties van Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en debutante Lupita Nyong’o. In tegenstelling tot zijn vorige films hanteert McQueen een iets minder experimentele vertelstijl en opteert hij dit keer voor een klassieker verteld drama, waardoor hij een breder publiek aanspreekt, zonder zichzelf te compromitteren.

12 Years a Slave mag dan op zich een klassiek historisch drama over de slavernij zijn; de realistiche, rauwe en choquerende manier waarop het verhaal wordt uitgewerkt, tilt de film naar hoger niveau. McQueen kiest nergens voor het makkelijke sentiment of voor sensatie, maar brengt een zeer emotioneel en persoonlijk relaas dat niemand onberoerd zal laten. Een must.

Trailer: 

12 Years a Slave