Het was toch even slikken toen we vorig jaar afscheid moesten nemen van Philip Seymour Hoffman, een groot acteur die steeds een enorme gelaagdheid wist te geven aan zijn personages. Al was de film nog zo slecht, hij was altijd goed. Zonde! Zijn laatste rol was die in deze A Most Wanted Man, een sterke politiethriller van regisseur Anton Corbijn, waarin we voor een laatste keer kunnen van Hoffman’s ingeleefde acteerwerk.

Hoffman speelt de rol van geheimagent Günther Bachmann die in Hamburg, de thuishaven van Mohammed Atta en andere 9/11 kapers, speurt naar terroristen. Hij ondervindt daarbij hinder van onder meer de CIA, die niet onder de indruk lijkt te zijn van zijn onorthodoxe speurmethoden. Wanneer een jonge moslim naar Duitsland vlucht om een door zijn vader vergaard fortuin op te halen, komt hij door zijn afkomst al snel in het vizier van zowel de Amerikaanse als de Duitse veiligheidsdienst. Wat volgt is een operatie waarin niet meer duidelijk is wie goed of slecht is.

A most wanted Man is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John le Carré (ook bijvoorbeeld Tinker Tailor Soldier Spy is op één van zijn boeken gebaseerd) en is een sfeervolle spionagethriller geworden, die steunt op een knap scenario en sterke personages. Verwacht  geen shoot-outs, mooi gechoreografeerde gevechten en achtervolgingen, maar een weloverwogen opbouw van de intrige met veel (onderhuidse) spanning.

Het levert een zinderende en entertainende prent op en dat is – naast het bronmateriaal – ook zeker Corbijns verdienste. Dit is de derde film van de rockfotograaf na Control en The American. Met zijn visueel imponerende en afstandelijke stijl en langzaam, maar intens tempo weet hij ons tot op het einde geboeid te houden. Een zeer knappe, intelligente thriller deze A most wanted Man en een waardig afscheid voor PSH. (PF) Verdeler: eOne

Trailer: A most wanted Man