American Hustle is de nieuwste film van Oscargenomineerd regisseur David O. Russell (Silver Linings Playbook, The Fighter) heel losjes gebaseerd op de befaamde ‘Abscam’ undercoveroperatie van de FBI eind jaren ’70. Irving Rosenfeld (Christian Bale) is een briljante oplichter die samen met zijn sluwe Britse partner en minnares Sydney Prosser (Amy Adams heist zich in enkele superoutfits) wordt gedwongen om te werken voor de losgeslagen FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper). DiMaso introduceert ze in de gevaarlijke maar betoverende wereld van de ‘power brokers’ en de maffia.

Richie biedt de oplichters een deal aan: ze kunnen hem helpen om grotere vissen te vangen, in ruil voor hun vrijheid. Voor Irving en Sydney zit er weinig anders op dan meegaan met Richies plan, maar al snel raken de drie verstrikt in een steeds grotere warboel van corrupte politici, maffiabazen, Arabische sjeiks, effectenhandelaren en bemoeizuchtige vrouwen.

Na het zeer knappe, succesvolle en meermaals bekroonde Silver Linings Playbook, sleepte American Hustle op zijn beurt ook een heel pak Oscarnominaties in de wacht (10) . De film werd bovendien genomineerd in alle acteercategorieën, wat nog eens de grootste troef van deze prent in de verf zet: de acteerprestaties van Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams en Jennifer Lawrence. Ze geven op een schitterende manier gestalte aan zeer uiteenlopende en kleurrijke karakters, die met zichtbaar genoegen ronddwalen in O.Russels’ nostalgisch en neurotisch wereldje.

Het feit dat we toch niet helemaal konden meeleven met hun personages ligt niet zozeer aan de acteurs, maar komt eerder omdat geen enkel hoofdpersonage echt sympathiek is en dat maakt het moeilijk om voor hen te duimen. Ook de lange speelduur doet de prent geen goed. Het tweede deel sleept zich te veel voort en mist schwung. Gelukkig is de ontknoping opnieuw beter en zijn er voldoende scherpe en vaak zeer komische dialogen om het geheel boeiend genoeg te houden. Het maakt van American Hustle een interessante, sfeervolle en satirische hommage aan de seventies misdaadfilms en dit overgoten met een geweldige soundtrack. (PF) Verdeler: Paradiso Home Entertainment

Trailer: 

American Hustle