U.S. Navy SEAL Chris Kyle is de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger. Er zit echter meer achter deze man dan alleen zijn talent als scherpschutter. Kyle gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam “Legend”.

Maar ook achter de vijandelijke linie groeit zijn reputatie. Er wordt een prijs op zijn hoofd gezet en hij wordt het doelwit van rebellen. Ondanks het gevaar, en de tol die het eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten.

American Sniper werd geregisseerd door oude getrouwe Clint Eastwood, die de afgelopen jaren al meermaals heeft bewezen – naast een goed acteur – ook een begenadigd cineast te zijn. Dankzij zijn vakkundige regie én de aangrijpende vertolking van hoofdrolspeler Bradley Cooper is deze biografische film een bij momenten boeiende en meer dan behoorlijke ode geworden aan het waargebeurde onderwerp.

Geen onbetwiste hoogvlieger weliswaar, want daarvoor is het script van Jason Hall te flauw, oppervlakkig en ongenuanceerd. Iedereen die over de bakken patriottisch heroïsme kan kijken, zal echter voldoende geëntertaind worden. Vooral de realistisch aanvoelende gevechtscėnes zijn adembenemend en efficiënt, maar de Oscar voor beste film heeft deze biopic terecht niet gewonnen. (PF)

Trailer: American Sniper

american sniper poster