Een avond in Cincinnati, Ohio. Michael Stone, een gerenommeerd auteur over klantenbinding, heeft in zijn eigen leven moeite om contact te leggen met andere mensen. Alleen op hotel voor een lezing lijken alle mensen voor hem samen te smelten in één anonieme massa. Dan ontmoet hij Lisa, een vrouw die liever niet opvalt en valt hij als een blok voor haar. Maar kunnen ze elkaars verwachtingen inlossen?

Deze korte inhoud lijkt op het eerste gezicht banaal. Maar Anomalisa is een film van Charlie Kaufman, verantwoordelijk voor parels zoals Eternal sunshine of the spotless mind en Being John Malkovich. Bovendien is Anomalisa een stop motion animatiefilm.  Het resultaat is een subtiele en beladen plot, waarbij de droomachtige sfeer en animaties een donkere en zelfs perverse ondertoon verbergen. We merken al snel dat Michael een allesbehalve normale kijk heeft op de wereld (de naam van het hotel is een hint). Hij heeft een carrière opgebouwd door te praten over customer service, maar kan niet om met de interactie van taxichauffeurs, liftbediendes en obers die zijn tips volgen. De ‘speelgoedwinkel’ waar hij terechtkomt om een souvenir te kopen voor zijn zoon is de start van een reeks gebeurtenissen die op het einde van de film tot een extreem gênante climax leidt.

Anomalisa is een relatief korte film, maar slaagt er toch in om aan je ribben te blijven plakken. Het is een complex verhaal met personages die niet sympathiek zijn, maar daardoor net blijven hangen. Het is waarschijnlijk geen toeval dat de makers van de film ervoor gekozen hebben om de lijnen in de gezichten van de poppen niet te verbergen. Deze film dwingt je in het hoofd van mensen die je liever niet wilt kennen. En het is absoluut de moeite. (JR) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Anomalisa