De verhalen van duizend-en-een-nacht in een postmodern Portugees jasje: dat is Arabian Nights in een notendop. Oorspronkelijk is deze klassieker uit de wereldliteratuur één groot verhaal van verhalen, elke nacht door Scheherazade aan haar echtgenoot, de koning, verteld om te vermijden dat hij haar bij het ochtendgloren ter dood zal laten brengen. Aladin en de wonderlamp, Sinbad de zeeman en Ali Baba en de veertig rovers zijn enkel de bekendste verhalen uit dit boek.

Veel filmmakers hebben zich al door deze verhalen laten inspireren. De laatste in de rij is Miguel Gomes, die 1001 verhalen terugbrengt naar drie films van in totaal zes uur. Verwacht echter geen Aladin aan de Taag: bij de start van elke film krijg je de boodschap dat de film geen remake is, maar enkel de structuur van het origineel gebruikt. Wat je wel krijgt, zijn een verzameling losse verhalen verspreid over de drie films die, de één al explicieter dan de andere, een kritiek vormen op de huidige situatie in Portugal, waar besparingen van bovenaf de gewone bevolking hard treffen.

Een kleine greep uit de verhalen: een documentaire over de sluiting van een scheepsbouwerij die samenvalt met een wespenplaag, een haan die voor de rechter wordt gedaagd omdat hij te veel lawaai maakt, een oude man die op de vlucht is voor de politie, een hond die voor troost zorgt in een vervallen woonblok en het wel en wee van een aantal vogelliefhebbers in een sloppenwijk naast de luchthaven.

Klinkt allemaal heel diep en ontoegankelijk en dat is het ook. Of toch alvast dat laatste: lange scènes zonder dialoog, voice overs die los staan van wat er op dat moment op het scherm gebeurt, de regisseur die in beeld komt om het idee van de film uit te leggen, maar plots wegvlucht … Geen lichte kost voor een vrijdagavond met andere woorden. Misschien is dit een meesterwerk met veel lagen en betekenissen en spreken we hier over een nieuwe cultfilm. Of misschien is Arabian Nights gewoon zwaar op de hand en te lang uitgesponnen. Aan de dapperen onder u om het uit te zoeken. (JR) Verdeler: September Film Distribution

Trailer: Arabian Nights