Batman v Superman: Dawn of Justice werd aangekondigd als het grootste filmisch gevecht in de geschiedenis van de wereld. De clash der clashes tussen ’s werelds grootste superhelden, Batman en Superman. Spijtig genoeg valt dit superheldenepos wat mager uit.

Batman ziet zijn collega uit Metropolis als een regelrechte bedreiging voor de mensheid. Superman op zijn beurt vertrouwt de beschermer van Gotham voor geen cent. Een gevecht van epische proporties volgt, waardjoor beide superhelden een mogelijk nog grotere bedreiging uit het oog verliezen.

Ben Affleck krijgt de eer om het illustere vleermuizenpak aan te trekken en Henry Cavill mocht opnieuw de man van staal te portretteren. Daarnaast vervolledigen ook nog Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Laurence Fishburne en nieuwkomer Gal Gadot (als Superwoman) de sterrencast. Het was aan regisseur Zack Snyder (300, Man of Steel) om al dat talent in goede banen te leiden.

Wij hadden eigenlijk wel hoge verwachtingen voor deze Batman versus Superman, maar Snyder’s aanpak – waar karakterontwikkeling wordt ingeruild voor louter visueel vertier – levert een matige, hersenloze en dus niet al te interessante film op. Het eerste deel valt nog best te pruimen, maar daarna lijkt de prent meer op een lange introductie voor de aankomende Justice League-avonturen, dan op een op zichzelf staand verhaal over twee comic iconen.

Batman v Superman: Dawn of Justice blijft een aanrader voor de echte die-hard fans. Maar voor wie ondertussen zijn buik vol heeft van superheldenfilms, mag deze gerust links laten liggen. Al moet wel gezegd dat de extended cut die nu op dvd en blu-ray verschijnt, eigenlijk wel iets beter is dan de bioscoopversie. (PF) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: Batman v Superman: Dawn of Justice