De BBC levert aan de lopende band natuurdocumentaires af, waarvan de bekendste nog steeds Planet Earth is met de onnavolgbare David Attenborough. De nieuwe boxset Elements of Nature bundelt enkele recente toppers.

In Countdown to the rains (2013) volgen de makers het leven aan de Luangwarivier in Zambia tijdens de cruciale periode op het einde van het droge seizoen. Na zeven maanden zonder een druppel regen is het zelfs voor de meest aangepaste diersoorten moeilijk om te overleven. Roof- en prooidieren ontmoeten elkaar aan de laatste waterbronnen in de langste droogte in mensenheugenis.

The Dark: nature’s nighttime world (2012) focust op het nachtleven in de jungle van Centraal- en Zuid-Amerika. Met behulp van onder andere thermografische en infraroodcamera’s krijg je de nachtdieren te zien in hun natuurlijke omgeving. Om het nog wat donkerder te maken, duikt het team ook enkele grotten in om te kijken wat daar voor bizarre beestjes leven.

In 24 hours on earth (2014) kiest men voor een heel andere invalshoek door te kijken hoe verschillende dieren zich hebben aangepast om het beste uit ieder tijdstip van de dag te halen. Daarvoor hebben de makers een virtuele dag van zonsopgang tot zonsondergang gereconstrueerd. Elk moment van de dag brengt voor het ene dier kansen terwijl het voor andere soorten vooral gevaren met zich meebrengt.

De BBC staat al jaren bekend om de hoge kwaliteit van zijn natuurdocumentaires. Deze nieuwe aanvullingen op de reeks stellen niet teleur, al moeten we het deze keer zonder David Attenborough stellen. Desalniettemin meer dan zeven uur kijkplezier voor de liefhebbers van het genre. (JR) Verdeler: DutchFilmWorks

Trailer: BBC Earth - Elements of Nature