Beasts of the Southern Wild is de knappe debuutfilm van regisseur Benh Zeitlin. Het verhaal speelt zich af in een moerasgebied aan de kust ten zuiden van Louisiana dat bekend staat als ‘de Badkuip’. Hier woont de zesjarige Hushpuppy (de 6-jarige actrice Quvenzhané Wallis is een revelatie) samen met haar alcoholistische vader Wink (Dwight Henry). In dit vergeten gebied leven de inwoners in de wetenschap dat zij slechts één storm verwijderd zijn van hun ondergang.

Benh Zeitlin presenteert met Beasts of the Southern Wild een magisch-realistisch verhaal waarin fantasie en werkelijkheid elkaar voortdurend afwisselen. De liefde voor het filmmaken druipt als het ware van dit project af en Zeitlin won ermee talrijke prijzen op festivals. De prent werd daarenboven ook genomineerd voor 4 Oscars, waaronder Beste Actrice en Beste Film. En ook wij zijn overwegend positief, maar toch werden we niet helemaal weggebelazen.

Daarvoor vonden wij het verhaal net iets te mager en niet diepgravend genoeg om de hele film lang meeslepend te zijn. Zeitlin raakt zware topics als kinderverwaarlozing, alcoholisme, marginaliteit en de orkaan Katrina aan, maar blijft iets te veel aan de oppervlakte. Visueel valt er daarentegen niet te klagen en ook de volledige amateurcast levert (grotendeels) verfrissend werk af. Zeitlin slaagt er dus zeker in om het publiek mee te nemen op een unieke reis. Allesbehalve slecht voor een eerste film! (PF)

Trailer: Beasts of the Southern Wild

Beasts of the Southern Wild Poster