In dit waargebeurd verhaal van Scott Cooper kruipt Hollywoodlieveling Johnny Depp in de huid van James ‘Whitey’ Bulger, een Ierse maffiabaas die zich een weg baant naar de top van de criminele wereld in het Boston van de jaren 70. Depp keert terug naar het genre waarin hij zich een laatste keer positief liet opvallen. Na Public Enemies uit 2009 zagen we weinig tot geen topprestaties meer en Depp leek meer en meer een karikatuur van zichzelf te worden. Maar nu is hij terug!

Whitey groeit op als het zwarte schaap van een Iers-Amerikaans katholiek gezin. Hij werkt zich echter op tot een deskundig strateeg die een alliantie smeedt tegen de Italiaanse maffia, samen met zijn FBI-vriend John Connolly (Joel Edgerton) en zijn broer en senator Billy Bulger (Benedict Cumberbatch). Als een genadeloze sociopaat groeit hij uit tot een van de machtigste en meest beruchte misdadigers uit de geschiedenis van Boston. Jarenlang prijkte Whitey aan de top van de ‘most wanted’-lijst van de FBI en werd verdacht van tientallen moorden.

De gelijkenis tussen Depp en Whitey is verbluffend. Hij lijkt als twee druppels water op de gangster inclusief accent, postuur en lichaamshouding. Ook Joel Edgerton zet zijn personage voortreffelijk neer als arrogante FBI-agent die zijn adoratie voor Witney niet onder stoelen of banken kan steken. Dit uit zich in zijn gedrag tegenover zijn vrouw en collega’s. Een leuke bijrol is er ook voor Dakota Johnson. Zwakkere schakel in dit verhaal is Benedict Cumberbatch, die er met zijn lachwekkend Bostons accent niet in slaagt om veel geloofwaardigheid in zijn rol te krijgen.

Dat Black Mass gebrek heeft aan emotionele diepgang  en nu niet direct bestempeld kan worden als echte genreklassieker, wil niet zeggen dat we ons verveeld hebben.  Depp’s dreigende aanwezigheid als Whitey en diens opkomst en ondergang bieden prima vermaak. (EDM)
Verdeler: Warner Home Video

Trailer: Black Mass