Wat maakt of kraakt een drama? Het verhaal en de personages moeten ontroeren en de kijker doen meeleven. Het lijkt o zo simpel, maar het lukt meer niet dan wel. Regisseur John Crowley slaagt met Boy A wel in dat opzet. En hoe! Deze uitstekende prent vertelt het verhaal van de 24-jarige Jack, die jaren geleden een verschrikkelijke misdaad heeft begaan waardoor hij bijna heel zijn jonge leven in de gevangenis heeft gezeten. Nu hij is vrijgelaten, is het voor Jack noodzakelijk om een nieuwe identiteit aan te nemen.

Zolang zijn vorige niet aan het licht komt, ziet de toekomst met een nieuwe naam, een nieuwe look en een nieuwe woon- en werkomgeving, er hoopvol uit. Tenminste, als het aan Jacks begeleider Terry ligt. Hij is zo overtuigd van Jacks recht op een nieuw leven en herintreding in de samenleving, dat Jack hem wel moet geloven. Jacks nieuwe baan bevalt goed en hij raakt al snel bevriend met enkele collega’s. Bovendien leert hij via zijn werk, ook zijn nieuwe vriendin kennen. De zelfverzekerde Michelle steekt niet onder stoelen of banken geïnteresseerd te zijn in Jack. In eerste instantie is Jack afwachtend, onzeker en gevoelig. Zijn verlegenheid is een goede maskering voor datgene wat de buitenwereld nooit te weten mag komen. Langzamerhand kruipt hij uit zijn schulp en groeit zijn zelfvertrouwen. Begeleider Terry kan niets anders dan trots zijn op zijn ‘kroost’, want alles verloopt zoals gepland.

Jacks nieuwe leven wordt afgewisseld met fragmenten uit Jacks verleden en gaandeweg wordt steeds duidelijker wat de reden is van zijn identiteitswisseling. Ondanks het vertrouwen van Terry blijft het voor de jongen – zowel in de praktijk als op geestelijk vlak – lastig om te ontkomen aan zijn criminele verleden. Zelfs een heroïsche reddingsactie waarbij hij een meisje uit een autowrak redt, leidt tot meer desastreuze dan positieve gevolgen.

Boy A is de uitstekende verfilming van de gelijknamige roman van Jonathan Triggell met als centrale vraag: verdient iedereen wel een tweede kans? In deze emotionele trip brengt regisseur John Crowley dit thema op een erg boeiende en aangrijpende manier in beeld. Hij kan daarbij rekenen op sterke acteurs. Peter Mullan is zoals altijd indrukwekkend, maar het is de jonge Andrew Garfield die de show steelt. Zijn vertolking van de onrustige en naïeve Jack – een jongen die zo hard in de knoop zit met zichzelf omwille van het verleden en de onzekerheid die de toekomst met zich meebrengt – raakte ons tot in onze kleine teen. Een oprecht, ontroerend en interessant drama, dat gelukkig nooit oversentimenteel wordt. Pareltje! (PF)

Trailer: Boy A