Wij maken er gaan geheim van: wij zijn grote Pixar-fans. Buiten Cars 2 heeft de bekende animatiestudio nog niet veel verkeerd gedaan in onze ogen. En ook met hun nieuwste worp Brave leveren ze weer een knappe animatiefilm af.

Brave speelt zich af in de mythische Schotse hooglanden waar hoofdpersoon Merida woont. Ze is een prinses en King Fergus en Koningin Elinor zijn haar ouders. Merida is een dappere, roodharige meid die goed met pijl en boog overweg kan. Geen wonder dat ze tegen de rituelen van haar koninkrijk ingaat en de boel op stelten zet. Ze zoekt raad bij een oude wijze vrouw en probeert zo haar lot te veranderen. Maar dan gebeurt er iets dat Merida niet had voorzien en is het nog maar de vraag of alles nog wel goed komt. Adventure awaits.

Brave is meteen het eerste echte sprookje uit de Pixarstal en Merida mag zich het eerste vrouwelijk hoofdpersonage in de Pixarhistorie noemen. Een typisch Disneyprinsesje is ze echter niet. Ze wil zelf kunnen bepalen wie ze huwt en hoe ze haar leven invult, ook al past dat niet binnen de ideologie die door anderen wordt opgelegd. Wachten op de prins met zijn witte paard is dus niets voor haar. Ondanks het originele hoofdpersonage blijft het sprookjesverhaal toch iets te oppervlakkig, zeker in vergelijking met de volwassenheid van enkele Pixarklassiekers.

Gelukkig zit er voldoende vaart en humor in de prent en is de setting en de sfeer bijzonder prachtig. Ook de kwaliteit van de animatie is weer uitzonderlijk, zelfs in 3D. Geen Pixar grand cru dus, wel een zeer entertainende en vakkundig gemaakte animatieprent.  (PF) 

Trailer: Brave

Brave Poster