Carol is de sublieme verfilming van de verbluffende roman ‘The Price of Salt’ van Patricia Highsmith uit 1952. De beroemde thriller auteur (van oa ‘Strangers on a Train’) schreef het boek onder het pseudoniem Claire Morgan. The Price of Salt is autobiografisch en vertelt het verhaal van de jonge Therese (Rooney Mara) die eind jaren veertig verkoopster is in een Amerikaans warenhuis. Op een dag ontmoet ze Carol (Cate Blanchett), een chique, wat oudere blonde vrouw die veel indruk op haar nalaat.

Het scenario bleek het perfecte materiaal voor regisseur Todd Haynes. Hij toont op sublieme wijze – met oog voor de kleinste details – de knellende sociale traditie van de jaren vijftig en hoe die botst met de onderdrukte gevoelens van de hoofdpersonages. Het is een lust voor het oog om Blanchett en Mara bezig te zien. Beide actrices zijn wonderlijk in hun respectievelijke rollen. We volgen vooral wat er in Therese’s hoofd afspeelt. Rooney Mara speelt haar met een prachtige subtiliteit. Bovenop een bijzonder liefdesdrama is Carol een wonderschoon coming-of-age-verhaal.

Heel voorzichtig en subtiel zoeken de twee vrouwen toenadering tot elkaar door telkens een klein stapje verder te gaan. Maar onder ieder gebaar schuilt de dreiging die Highsmith ook zo goed wist te beschrijven. Wat echter in gang werd gezet, valt niet meer te stoppen. Het is een mysterie dat dwingt alles te overwinnen: sociale conventies, klasse, leeftijd. Carol is ouderwetse romantiek samengebracht in een beeldschone film. (EDM)

Trailer: Carol