De trol heeft het gedaan.

Voor al wie graag een avondje vol suspense wilt, is De behandeling de ideale keuze. De film is gebaseerd op het boek ‘The Treatment’ van Mo Hayder en hult zich in gruwel en duisternis. Haar verhaal over een politie-inspecteur die via een nieuwe zedenzaak de verdwijning van zijn broertje twintig jaar geleden herbeleeft, werd door scenarist Carl Joos en regisseur Hans Herbots overgeplaatst van Londen naar Antwerpen. Een koppel wordt er gefolterd teruggevonden in een huis met bloed op de muren en urine in de gangen. Hun zoontje werd ontvoerd door de dader.

Wat volgt is een intense klopjacht geleid door een getraumatiseerde politieagent (Geert Van Rampelberg). Herbots kiest voor een suggestieve uitwerking eerder dan voor een expliciete. Realistische elementen worden afgewisseld met mysterieuze, met een onwaarschijnlijke dader (een trol?!) voorrop. Enkele beelden zullen dan ook nog lang blijven nazinderen. Door de onverwachte wendingen wordt ook de voorspelbaarheid teruggeschroefd.

Een minpunt is wel dat Herbots de drang heeft om iets té veel in te zetten op de sfeer. Het gegoochel met visuele effecten gaat na een tijdje eerder vervelen dan toegevoegde waarde bieden. Ook enkele onwaarschijnlijkheden in het scenario – geen enkele politieman heeft de reflex heeft het licht aan te doen! – doet afbreuk aan een voor de rest puik verhaal.

De behandeling is verre van perfecte cinema. Toch weet Herbots, die – naast enkele gevestigde namen – met een relatief onbekende, maar goede cast werkt (Michael Vergauwen is een revelatie!), het publiek twee uur lang te boeien. Een thriller waarbij je van begin tot eind aan je stoel vastgenageld zit! (DW) Verdeler: Dutch FilmWorks

Trailer:

De Behandeling