Er zijn in een jaar altijd wel enkele films waar we met veel goesting naar uitkijken. Maar een nieuwe Tarantino staat altijd bovenaan dat lijstje. Om maar te zeggen: we zijn fan! En opnieuw beschaamd de ‘pulpregisseur’ ons vertrouwen niet want zijn nieuwste project, Django Unchained, is een fantastische spaghetti western geworden.

Het verhaal speelt zich af in het zuiden van Amerika, 2 jaar voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog. Django (een uitmuntende Jamie Foxx) is een slaaf wiens brute geschiedenis hem in contact brengt met Dr. King Schultz (Christoph Waltz is net zoals in Inglourious Basterds verrukkelijk), een Duitse premiejager. Schultz heeft net de jacht geopend op de moordlustige Brittle Brothers, een premie die hij alleen kan bemachtigen met de hulp van Django. Schultz koopt Django en belooft hem vrij te laten zodra de Brittle Brothers gevangen zijn, levend of dood.

Alles loopt volgens plan en Django is vrij, maar het duo beslist nog even samen door te gaan. Schultz gaat op zoek naar de meest gezochte crimineel van het Zuiden, terwijl Django gefocust is op één doel: het vinden en redden van Broomhilda, de vrouw die hij lang geleden aan de slavernij verloor. Hun zoektocht brengt hen bij Calvin Candie (Leo DiCaprio is waanzinnig goed), de eigenaar van “Candyland”, een beruchte plantage waar slaven getraind worden door Ace Woody om het gevecht met elkaar aan te gaan. Wanneer ze onder een valse identiteit het domein verkennen, worden ze door Stephen, de trouwe huisslaaf van Candie, nauwlettend in de gaten gehouden. Als Django en Schultz hun doel willen bereiken, moeten ze een keuze maken tussen onafhankelijkheid of solidariteit, tussen opoffering of overleving.

Tarantino heeft zich over de jaren heen geprofileerd als “the master of coolness” en ook hier blijft hij trouw aan zijn eigen stijl. Telkens opnieuw slaagt hij erin om een geniale twist te geven aan een bekende filmstijl. Dit keer neemt hij de western onder handen. De gruwel van de slavenhandel aan de vooravond van de burgeroorlog doet dienst als kader voor een bijzonder gewelddadig en bloederig wraakverhaal met schitterende dialogen en boordevol humor. En uiteraard ontbreken de referenties naar de klassiekers niet.

Django Unchained is een brutale en tegelijkertijd bijzonder entertainende adrenalinestoot van een film, die teert op de kleurrijke personages, uitstekende vertolkingen, een uitgekiend scenario, een coole soundtrack en QT’s stijl en visie. Het mag dan pulp zijn – stijl primeert duidelijk weer boven inhoud – maar het is ongelofelijk fijn om naar te kijken! Perfect vermaak met een randje! (PF)

Trailer: Django Unchained

Django Unchained