Dracula leeft. Sinds Bram Stoker zijn beroemde griezelroman over hem schreef, heeft de beruchte graaf uit Transsylvanië de hoofdrol gespeeld in een hele resem films, van klassieke griezelfilms en horror tot melige parodie. Dracula untold, de nieuwste film in het rijtje, gooit het over een andere boeg en vertelt het verhaal over hoe Dracula in een ver verleden een vampier is geworden.

Vlad (rol van Luke Evans) is een middeleeuwse prins van Transsylvanië, in het huidige Roemenië. Zijn gebied wordt voortdurend bedreigd door de Turkse sultan, die van de overwonnen volkeren een belasting van duizend jongens eist voor zijn leger. Vlad, die zelf ooit zo’n gedwongen soldaat is geweest, zoekt wanhopig naar een manier om zijn volk te beschermen tegen het enorme Turkse leger. Toeval brengt hem bij een oude vampier. Een pact met de duivel lijkt de enige uitweg, maar komt met een hoge prijs.

Dit is de eerste langspeelfilm van regisseur Gary Shore. Of je ervan zal genieten, hangt af van wat voor film je verwacht. Ondanks massa’s bloed en heel wat afgehakte hoofden is Dracula untold geen griezel- of horrorfilm. Een historische film is het evenmin. De figuur van Vlad Tepes (bijnaam ‘de Spietser’) heeft dan wel echt bestaan, maar het verhaal houdt geen enkele rekening met zijn geschiedenis. Je kunt de film nog het best beschouwen als een actiefilm met een hoog tempo en veel gevechtsscènes. Luke Evans doet het niet slecht als de gekwelde antiheld, die lichaam en ziel opoffert voor zijn volk, maar ook door zijn eigen mensen als een monster zal worden beschouwd. Een beetje tragiek dus, maar toch vooral snel en flitsend entertainment. (JR) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Dracula untold