Winnaar van de Gouden Palm in Cannes en onze nummer 1 van het filmfestival Gent 2003. De nieuwe film van Gus Van Sant (Drugstore Cowboy, Good Will Hunting, Gerry) neemt ons mee naar een ogenschijnlijk ordinaire dag in een Amerikaanse High school. Spun – ook te zien in Gent – was als cinematografische trip veel, vuil en rechtdoor. Bij Elephant heeft de camera twee dozen valium geslikt. Met andere woorden: een mooi, proper en verzorgd tripje.

We volgen enkele jongeren van de Columbine High School op de dag dat daar twee studenten in het wilde weg mensen beginnen neer te knallen. Eli wandelt door het park en overhaalt twee punkrockers om voor zijn camera te poseren, Nate wandelt zijn vriendin Carrie tegemoet na zijn football training. John laat de sleutels van zijn vader op het secretariaat achter zodat zijn broer ze kan oppikken… De film keert telkens even terug in de tijd en volgt dan andere leerlingen. We beginnen situaties te herkennen, dichtbij of veraf.

Op een hypnotiserende en ijzig kalme manier beschrijft Elephant een doodgewone dag met fatale afloop. Het tempo versnelt nooit, zelfs niet bij het dramatische einde. Daar waar Michael Moore in Bowling for Columbine op zoek ging naar oorzaken en redenen voor de aanslag, beschrijft Van Sant’s camera in een documentairachtige stijl de gebeurtenissen, zonder enige verklaring te geven. Verwacht dus zeker geen pasklare Amerikaanse cinema, maar een boeiend kijkstuk dat de conclusies aan de kijker overlaat. Een must. (PF)

Trailer: Elephant