Wanneer Joel Barish (Jim Carrey) te horen krijgt dat zijn ex-vriendin alle herinneringen aan hun tumultueuze relatie heeft laten wissen, is hij zo gekwetst en ontgoocheld dat hijzelf ook contact zoekt met Lancuna Inc., het bedrijf van Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om Clementine Kruczynski (Kate Winslet) met dezelfde medische ingreep uit zijn geheugen te deleten. Maar des te meer herinneringen hij ziet verdwijnen, hoe meer hij beseft wat een fantastisch vrouwmens zijn voormalig lief wel was en welke wonderlijke tijd zij samen doorbrachten. Joel herontdekt zijn liefde voor Clementine en probeert vanuit zijn onderbewustzijn (zoemta!) de procedure van het team van Dr. Mierzwiak om te keren om zo zijn dierbaarste momenten met haar te redden.

Het scenario van Eternal Sunshine of the Spotless Mind is ontsproten aan het brein van Charlie Kaufman die ook al tekende voor originele pareltjes als Being John Malkovich, en Adaptation. We krijgen dus opnieuw te maken met een complexe en ingenieuze verhaalstructuur, die soms verwarrend en rommelig kan overkomen, maar de film na een tweede visie alleen maar beter doet worden. Kaufmans script wordt adequaat naar het scherm vertaald door regisseur Michel Gondry. De Fransman, die eerder clips maakte voor onder andere Björk, Daft Punk en Massive Attack, loodst ons met zijn surrealistische beelden vakkundig door de wereld van Joels herinneringen. Jim Carry zet een ingetogen emotionele prestatie neer, zoals hij ook al trachtte in Man on the Moon en The Truman Show.

Dit is zeker geen afgelikt romantisch komedietje, maar een erg boeiend en zeer origineel liefdesverhaal! Topper! Wedden dat je je deze prent dan ook nog lang herinnert. Want zonder herinneringen ben je niets: niet waar? Wette nog… (PF)

Trailer: Eternal Sunshine of the Spotless Mind