Everest van de IJslandse regisseur Baltasar Kormakúr is een degelijke avonturenfilm waarin we meereisen met de ervaren bergbeklimmers Rob Hall (Jason Clarke) en Scott Fischer (Jake Gyllenhaal). Zij leiden twee verschillende expedities naar de top van de hoogste berg ter wereld: Mount Everest. Op de berg komen ze terecht in één van de hevigste sneeuwstormen ooit. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre omstandigheden wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven.

Het scenario van Everest werd geschreven door William Nicholson en Simon Beaufoy, de mannen die ook verantwoordelijk waren voor het verhaal achter Danny Boyles 127 Hours. Ook nu maken ze er een karaktergedreven rampenfilm van, tenmidden van de ontzaglijkheid van de natuur. Een Oscarnominatie voor het op waargebeurde feiten gebaseerde script zit er deze keer niet in, daarvoor mist de prent diepgang en emotionele impact.

Niet dat de sterke cast slecht staat te acteren – integendeel – maar Kormakúr verliest de grip op zijn vele personages hoe verder we met ze meereizen. Hij kiest voor een redelijk trage opbouw. Op zich geen probleem als er een bevredigend vervolg wordt aangebreid. En daar wringt het bergschoentje. Los daarvan waren wij toch graag getuige van deze waanzinnig knap en realistisch in beeld gebrachte overlevingstocht. (PF) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Everest