Ridley Scott lijkt een patent te hebben op het in beeld brengen van ’s werelds grootste epossen. Deze keer waagt hij zich (nog maar eens) aan een verhaal waarin één man het durft op te nemen tegen een machtig imperium (klinkt bekend?). Net zoals met Gladiator sloeg hij er met Exodus: Gods and Kings in om filmzalen massaal te vullen. Toch blijft het niveau van zijn nieuwste worp ver onder het niveau van het beklijvende gladiatorenavontuur.

Dankzij state of the art visuele effecten en meeslepende 3D, brengt Scott het verhaal van de opstandige leider Mozes die de strijd aangaat met de Egyptische farao Ramses op een weergaloze manier in beeld. We zien Joel Edgerton als de Egyptische Farao Ramses en Christian Bale als Mozes en lopen mee op zijn legendarische reis waarin hij samen met 400.000 slaven, het door dodelijke plagen geteisterde Egypte ontvlucht.

Exodus: Gods and Kings is dan wel een visueel adembenemende film geworden, spijtig genoeg blijft het ook bij redelijk zielloos entertainment. Grootste probleem is het eerder oninteressant hoofdpersonage. Mozes staat er meestal maar wat bij en kijkt ernaar. Het is God die hem leidt en de touwtjes in handen heeft. Het is dan ook moeilijk meeleven met zo’n figuur. Daarenboven bevat de film zelf ook al weinig spanning. Dus: een mooi aangeklede, maar eerder lege doos deze nieuwste van Ridley Scott, die na Prometheus opnieuw een mindere prent aflevert. (PF) Verdeler: Twentieth Century Fox Home Entertainment

Trailer: Exodus: Gods and Kings