Wanneer de schuchtere, bescheiden literatuurstudente Anastasia Steele (Dakota Johnson) de enigmatische Christian Grey (Jamie Dornan) moet interviewen, wordt haar leven op zijn kop gezet. Verblind door de charismatische ondernemer en zijn extravagante levensstijl, laat Ana zich meeslepen in een passionele affaire. Gaandeweg ontdekt ze echter dat Grey duistere geheimen en verlangens koestert die haar eigen verbeeldingskracht tot het uiterste – en verder – zullen drijven.

Fifty Shades of Grey is de langverwachte verfilming van een van de meest verkopende boekenreeksen aller tijden. Het boek van schrijfster E.L. James werd in meer dan 50 talen vertaald en werd voor miljoenen vrouwen een soort van bijbel om eens lekker te fantaseren bij de sm-avonturen van de maagdelijke Anastasia Steele en haar veeleisende maar supersexy baas Mr. Grey.

Het boek deed ons eigenlijk al niet veel. Het was niet meer dan een veredeld stationsromannetje, matig geschreven en allesbehalve boeiend, maar toch waren we nog deels nieuwsgierig hoe de vrouwelijke regisseur Sam Taylor-Johnson de erotische bestseller naar het grote doek zou vertalen. Want als de film dicht bij het boek bleef, had dit een afgelikte big budget pornofilm voor het grote publiek kunnen worden.

Uiteraard is het dit niet, al had die invalshoek interessanter geweest dan het huidige resultaat, want – nog meer dan de roman – roept de film, al vrij snel heel wat ergernis op. Torenhoge clichés, te veel toevalligheden, gekunstelde dialogen, houterige acteerprestaties en nog het ergst van al: een gebrek aan chemie en passie tussen de twee protagonisten. De prent is eigenlijk een lang en onwennig voorspel gevolgd door een onbevredigende climax.

Maar al waren wij misschien niet onder de indruk, een commercieel succes zal dit zonder twijfel worden. Het budget van zo’n 40 miljoen werd bijna in 1 dag terugverdiend. Niemand die deel 2 en 3 dus nog tegen kan houden. (PF) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer: Fifty Shades of Grey