Dat Nieuw-Zeeland meer te bieden heeft dan prachtige natuur en de Lord of the Ring-films, bewijzen Jemaine (Jemaine Clement) en Bret (Bret McKenzie) in de komische musicalreeks Flight of the Conchords. Als zware fans van de eerste serie, vreesden we een beetje voor het niveau van reeks 2, maar regisseur James Bobin en co gaan op hun elan door en maakten opnieuw 10 zalige en memorabele afleveringen.

Even herhalen: de muzikanten Jemaine en Bret zijn uit Nieuw-Zeeland vertrokken om in New York hun grote doorbraak te beleven. Ondanks de hilarische, maar weinig efficiënte inspanningen van hun manager Murray (Rhys Darby, respect!), kan je “New Zealand’s fourth most popular guitar-based digi-bongo acapella-rap-funk-comedy folk duo” niet echt succesvol noemen. Ze hebben welgeteld één fan: Mel (fantastische rol van Kristen Schaal), een stalkster eerste klas. Hoewel zij er nu al meer dan een jaar wonen, lijken zij hun draai in de Big Apple maar niet te kunnen vinden en voelen zij zich als een kiwi in een duiventil. De onbeantwoorde liefde viert weer hoogtij, de geldproblemen stapelen zich op, de bandleden slagen erin om idiote misstap na dwaze flater te begaan en de muzikale carrière blijft op een hobbelig parcours voortbotsen. Zullen Bret en Jemaine sensatie en romantiek beleven? En zullen zij ooit dat ongrijpbare betaalde optreden vinden?

Op zich heeft Flight of the Conchords geen grootse dingen te vertellen en gebeurt er in iedere aflevering bijna telkens hetzelfde, maar de manier waarop het gebracht wordt, is zo grappig, origineel en vernieuwend, dat het blijft boeien. De hoogtepunten in iedere aflevering blijven de muzikale intermezzo’s, gebaseerd op een muziekgenre of artiest. Zalig inventief en vaak ook visueel aantrekkelijk.

Sommigen vergelijken de serie met een soort The Office waarin om de zo veel tijd een Tenacious D-achtige song wordt gezongen. Maar een doorslagje kan je Flight of the Conchords allerminst noemen. Deze show heeft zoveel troeven en barst van de creativiteit dat dit gemakkelijk zelf een klassieker zal worden. Zeker geen spek naar ieders bek, maar wie houdt van droogkomische nonsens en ironie en de “party graag rockt”, weet welke serie hij in huis moet halen. It’s Business Time. (PF)

Trailer: Flight of the Conchords Seizoen 2

Flight of the Conchords