Foxcatcher is een sterk psychologisch drama, geregisseerd door Bennett Miller (Moneyball, Capote) en vertelt het aangrijpende, waargebeurde verhaal van twee Olympische worstelkampioenen, de broers Mark Schultz (Channing Tatum) en Dave Schultz (Mark Ruffalo).

De excentrische multimiljonair John Du Pont (Steve Carell) heeft zijn zinnen gezet op het trainen van de broers, maar als Dave niet naar zijn landgoed wil verhuizen, is het de naïeve Mark die hij volledig onder zijn hoede neemt. Samen hebben ze het doel om van Mark de grootste worstelaar ter wereld te maken. Mark krijgt een intense band met de excentrieke Du Pont. Echter hoe langer Mark bij deze steenrijke man op zijn landgoed woont, hoe meer hij verstrikt raakt in een web van paranoia en verraad.

Foxcatcher is geen filmpje waarvoor je je even gezellig op de bank vleit. Dit is een ijzig, verontrustend en redelijk afstandelijk drama dat teert op sterke acteerprestaties van Steve Carell, Mark Ruffalo en Channing Tatum. Komiek Carell laat zich hier met succes van een totaal andere kant zien, maar het is vooral Tatum en Ruffalo die met hun meer ingetogen prestaties die de diepste indruk achterlaten.

Cineast Miller neemt rustig de tijd – soms zelfs iets te veel – om zijn verhaal op te bouwen en zijn personages uit te diepen. Ondanks de kalme en kabbelende vertelstijl, is er altijd een onderhuidse dreiging aanwezig. Deze langzaam opgebouwde spanning mondt dan ook nog eens uit in een sterk en verpletterend slot. (PF) Verdeler: A-Film

Trailer: Foxcatcher

foxcatcher poster