Fruitvale Station is gebaseerd op waargebeurde feiten die plaats vonden in een buitenwijk van San Fransisco. Oscar Grant, een 22-jarige inwoner van de Bay Area, is vastbesloten zijn leven te beteren. Op Oudejaarsdag 2009 slaat echter het noodlot toe. Hij wordt in koelen bloede neergeschoten door de spoorwegpolitie bij de Fruitvale metrohalte. De vele filmpjes die van het voorval werden gemaakt, verspreidden zich als een lopend vuurtje over het internet. Het zijn die filmpjes die de film zullen openen. Daarna wordt teruggeblikt op de laatste 24 uur in het leven van Oscar.

Regisseur en scenarioschrijver Coogler heeft een krachtige maar ook gevoelige debuutfilm neergezet. Hij koos ervoor om Oscar in al zijn facetten te laten zien. Hij wordt niet afgeschilderd als een held of een heilige, maar als een gewoon mens die fouten heeft gemaakt en probeert wat van zijn leven te maken. De balans tussen dagelijkse routines, het dromen van een beter leven en het terugvallen in oude fouten, zijn heel herkenbaar, maar kunnen soms langdradig werken. Er wordt echter perfect toegewerkt naar het schokkende einde dat Oscar tegemoet gaat.

Michael B. Jordan neemt de rol van Oscar perfect aan. Zijn vertolking komt naturel over, waardoor je het gevoel krijgt naar een documentaire te kijken, iets wat extra wordt benadrukt door het gebruik van een handheld camera.

Fruitvale Station weet goed over te brengen hoe onrecht aanvoelt en kan steunen op het verschrikkelijke waargebeurde verhaal waar deze film op gebaseerd is. Het is geen comfortabele film om te kijken, maar wel eentje die je gezien moet hebben en je lang zal bijblijven. (DW) Verdeler: A-Film

Trailer:

Fruitvale Station