Get low is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Felix “Bush” Breazeale, een excentrieke kluizenaar die in de jaren 30 de plaatselijke bevolking terroriseerde. Dit prachtig drama van regisseur Aaron Schneider baseert zich op de deels opgeblazen, deels op feiten gefundeerde Bush-legende. We zien hoe de mensen de meest afschuwelijke dingen over Felix vertellen. Zo zou hij mensen in koelen bloede vermoorden, zou hij een pact met de duivel hebben gesloten en zou hij over vreemde krachten beschikken, … iedereen mijdt hem als de pest. Ook Felix begeeft zich in zijn oude dag nog maar zelden onder de mensen.

Daar komt echter verandering in wanneer hij op een dag naar de stad rijdt met een geweer en een bom geld om zijn eigen begrafenis te organiseren. Hij is ook van plan ze zelf bij te wonen om te horen hoe de mensen uit de omgeving over hem praten. Begrafenisondernemer Frank Quinn (Bill Murray) ruikt hier een grote kans. Hij belast de jonge Buddy Robinson (Lucas Black) met de zaak. Buddy ontdekt dat achter het surrealistische plan van Felix een lang verborgen geheim schuilgaat.

Wie houdt van intimistische, diepmenselijke films met sterke scenario’s zoekt best zo snel mogelijk een bioscoop waar deze Get low speelt. Schneider legt het tempo van zijn film niet bijster hoog en neemt uitgebreid de tijd om de spanning op te bouwen en de mysteries te onthullen. Het levert een interessant, boeiend en zeer sfeervol drama op dat zich afspeelt tijdens de jaren dertig in het diepe zuiden van de Verenigde Staten. De uitstekende muziek en beeldtaal versterken de sfeer nog. Maar de grootste troef is ongetwijfeld de verschrikkelijk schone vertolking van Robert Duvall als de sociaal vervreemde knar Felix Bush. Maar ook Sissy Spacek en Bill Murray staan sterk te presteren. Deze acteerprestaties tillen de film naar een nog hoger niveau. Ale-hop. (PF)

Trailer: Get low