Wij zijn niet de grootste fans van 3D. En wij geven toe dat we ook niet bij elke nieuwe filmrelease naar de bioscoop trekken. Ja, wij wachten soms ook op de DVD of Blu-ray. Maar neem dit van ons aan: als er nu één film is die u niet mag missen in de cinema én die u in 3D moet zien, dan is het Gravity wel. Dit visueel briljant kijkstuk is van de hand van Alfonso Cuarón en heeft Sandra Bullock en George Clooney in de hoofdrollen.

Bullock speelt Dr. Ryan Stone, een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalsky (Clooney). Die heeft het commando over zijn laatste vlucht voor hij op pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalsky helemaal alleen achterblijven – enkel vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben … en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.

Verwacht van Gravity geen diepzinnige intellectuele cinema zoals bijvoorbeeld 2001: A Space Odyssey. Verwacht wel een waanzinnige overlevingsthriller op zo’n 400 kilometer boven Moeder Aarde, vol wonderschone cinematografie (met dank aan cameratovenaar Emmanuel Lubezki) en adembenemende special effects. Visueel is dit een filmervaring die u niet snel zal vergeten (alleen al het 15 minuten durende openingshot verdient een Oscar). En gelukkig worden de typisch Hollywoodiaanse sentimentele momenten overspoeld door de aanhoudende suspense. We roepen dan ook luidkeels: Houston in the blind: we have a toppertje! Je weet nooit wie ons hoort. (PF)

Trailer: 

Gravity