Harry Potter and the Deathly Hallows, het langverwachte zevende en laatste avontuur van Harry Potter verschijnt in twee delen. Deel 1 loopt nu in de zalen en is het beste Potter-materiaal dat we ooit te zien krijgen. Donker, grimmig, gewelddadig, … wat een verschil met het kinderlijk en onschuldig toveravontuur Harry Potter and the Sorcerer’s Stone uit 2001. Net zoals de boeken werden ook de films steeds somberder, spannender en daardoor ook minder geschikt voor kleine kinderen. Deze trend bereikt nu zijn hoogtepunt in dit duister zevende avontuur met etnische zuivering en tieners in het verzet.

Harry, Ron en Hermione beginnen aan hun meest riskante opdracht ooit. Ze moeten het geheim van de onsterfelijkheid en kracht van Voldemort vinden en vernietigen: de Horcruxes. Helemaal alleen, zonder de begeleiding van hun professoren en de bescherming van Professor Dumbledore, zijn de drie vrienden meer dan ooit van elkaar afhankelijk. Maar… donkere krachten dreigen hen uit elkaar te drijven. Intussen is de tovenaarswereld een gevaarlijke plaats geworden voor alle vijanden van de Dark Lord. De lang gevreesde oorlog is begonnen, en Voldemort’s Death Eaters dreigen de controle te nemen over het Ministry of Magic en zelfs Hogwarts. Ze terroriseren en arresteren hierbij iedereen die hen in de weg staat.

Ze hebben ook orders om Harry Potter, de Uitverkorene, levend naar Voldemort te brengen. Harry’s enige hoop is het vinden van de Horcruxes voor Voldemort hém vindt. Tijdens zijn zoektocht ontdekt hij een oud en bijna vergeten verhaal: The legend of the Deathly Hallow. Als deze legende waar is, kan Voldemort de ultieme kracht krijgen waar hij zo naar verlangt. Wat Harry niet weet, is dat zijn toekomst al uitgestippeld werd door zijn verleden – op de noodlottige dag dat hij “de jongen die overleefde” werd. Harry komt steeds dichter bij het lot waarop hij zich vanaf zijn eerste dag in Hogwarts voorbereid: het ultieme gevecht met Voldemort.

Regisseur David Yates schotelt ons met Harry Potter and the Deathly Hallows, Part I een echte achtervolgingsfilm voor waarin Harry, Ron en Hermione op de vlucht moeten slaan voor Lord Voldemort en zijn volgelingen. Yates had ons al aangenaam verrast met Harry Potter and the Order of the Phoenix en Harry Potter and the Half-Blood Prince en bevestigt hier opnieuw. De kille Britse landschappen, bossen en rivieren zorgen voor een irreële sfeer van afzondering en ontreddering. Er zitten ook een pak memorabele, knappe en felle scènes in zijn derde Potter-film. De spanning is meermaals te snijden en eindelijk komt de dreiging die in de vorige films (te lang) werd opgebouwd tot een climax en gebeurt er ook écht iets. Eindelijk wordt het menens voor de tovenaarsleerlingen. Eindelijk krijgt de reeks meer ziel. Het loont dus de moeite. Op naar een hopelijk allesbepalende en spectaculaire finale in de zomer van 2011! (PF)

Trailer: Harry Potter and the Deathly Hallows, Part I