Tien jaar hebben we meegeleefd met de bebrilde tovenaarsleerling en eindelijk is het zover: het Harry Potter-avontuur komt aan zijn einde. It all ends in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, het tweede deel van het zevende boek. We zien hoe Harry Potter (Daniel Radcliffe) kiest om zijn zoektocht naar de Horcruxes, magische voorwerpen waarin Lord Voldemort delen van zijn ziel heeft verstopt, voort te zetten. Dit met de hulp van Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson).

Ondertussen woedt de oorlog voort, terwijl steeds meer geliefden van Harry het loodje moeten leggen. Maar de tovenaarswereld zal opstaan voor een laatste gevecht, de slag met de ultieme confrontatie tussen “The Boy who lived” en Lord Voldemort (Ralph Fiennes). Zal het Harry lukken om Voldemort weer sterfelijk te maken en hem voorgoed te verslaan?

Deze finale is op zijn minst gezegd een waardig afscheid voor deze fenomenale filmreeks. Dat de Harry Potter-films grote cinefiele waarde hebben, is wat veel gezegd, maar het valt niet te ontkennen dat het leuk vertoeven was in het Potterrijk. Wat begon als een wondere kinderwereld, groeide naar een intelligent en boeiend uitgewerkt universum, dat altijd zijn charme en magie wist te behouden.

Niet alle Potter-films waren even goed, maar niemand die daar nog van wakker zal liggen na dit opwindend slotakkoord. Regisseur David Yates, die sinds Harry Potter and the Order of the Phoenix aan het roer staat van de franchise, gaat verder op de ingeslagen – grimmige en duistere – weg. Want net zoals in de boeken van JK Rowling werd bij elk nieuw avontuur de toon volwassener en de sfeer donkerder.

Deze achtste Potterprent is opnieuw visueel erg sterk. Er zit ook heel wat actie in (misschien wel meer dan in alle vorige films samen). Ondanks het hoge tempo en de vele duels, explosies en grootse confrontaties, neemt Yates de tijd om zijn film een emotionele toets, een ziel te geven. De overgang tussen de actiescènes en het verhaal- en karakterontwikkeling werken wonderwel. Met dank aan het uitstekende scenario van Steve Kloves. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 is zeer entertainend en een meer dan bevredigende afsluiter. We zullen hem dus missen, die Pottermans. (PF)

Trailer: Harry Potter and the Deathly Hallows, Part II