Dat de Harry Potter-boekverfilmingen al lang geen films meer zijn voor kleine kinderen wordt nog maar eens bewezen met dit zesde avontuur Harry Potter and The Half-Blood Prince. Net zoals in de romans van J.K. Rowling worden de verhalen alsmaar donkerder en grimmiger. Lord Voldemort versterkt zijn greep op de werelden van Muggles en tovenaars en zelfs Hogwarts is niet meer de veilige haven van weleer. Harry vermoedt dat het gevaar zelfs binnen het kasteel schuilt, maar Dumbledore is vooral bezig met hem voor te bereiden op de laatste strijd, die alsmaar sneller dichterbij komt. Samen proberen ze de sleutel te vinden om Voldemorts verdediging open te breken.

Hiervoor roept Dumbledore de hulp in van zijn oude vriend Horace Slughorn, van wie hij vermoedt dat hij belangrijke informatie achterhoudt. Intussen worden de studenten door andere problemen geteisterd: op hol geslagen tienerhormonen. Harry voelt zich steeds meer aangetrokken tot Ginny, maar dat geldt ook voor Dean Thomas. Lavender Brown beslist dat Ron haar grote liefde is, maar heeft geen rekening gehouden met de magische krachten van Romilda Vane’s chocolade! En dan is er nog Hermione, die wordt verteerd door jaloezie, maar vastberaden is om haar gevoelens niet prijs te geven. Terwijl de romantiek bloeit, is er één student die zich afzijdig houdt, vastberaden om zijn duister plan uit te voeren. Liefde hangt in de lucht, maar tragedie ligt in het vooruitzicht en Hogwarts zal misschien nooit meer hetzelfde zijn.

Dit is de tweede Potterfilm die David Yates regisseerde en de producenten zijn blijkbaar tevreden want Yates zal ook de twee laatste prenten voor zijn rekening nemen (deel 7 Harry Potter and the Deathly Hallows wordt in twee delen uitgebracht). En ook wij zijn wel te vinden voor de kwaliteiten van de Brit, want niet enkel worden de Potter-avonturen huiveringwekkender, de films worden ook telkens beter. Harry Potter and The Half-Blood Prince is zeker niet perfect, maar heeft tonnen visuele flair, teert op sterke acteerprestaties (de pubers doen het ok, maar het zijn weer de bijrollen die de show stelen) en laat ruimte voor emoties en karakteruitdieping. Dit is gewoon een goede, uiterst sfeervolle spektakelprent, die niet enkel nadruk legt op snelle actie én daarbij toch geen seconde verveelt. We kijken al uit naar de laatste twee afleveringen! (PF)

Trailer: Harry Potter and The Half-Blood Prince