Her vertelt het verhaal van Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) die verliefd wordt op een computerstem. De film wordt geroemd om zijn confrontatie met eenzaamheid en vertolking van computerintelligentie.

Theodore werkt voor een bedrijf dat op bestelling persoonlijke brieven in een handgeschreven lettertype fabriceert. De man is goed in zijn werk, maar minder geslaagd in de liefde. Dan ontdekt hij een hypergeavanceerd, pratend computerprogramma, dat niet alleen zijn e-mails sorteert maar hem adviseert, zijn agenda bijhoudt en troost op momenten dat het hem tegenzit. Theodore ontmoet in “Samantha”, zoals het computerprogramma zichzelf noemt (ingesproken door Scarlett Johansson) de ideale vrouw.

Over het bewustzijn van computers en hun verhouding tot menselijke emoties zijn al enkele films gemaakt, van 2001: A Space Odyssey tot The Terminator, maar zo geloofwaardig, intelligent en nieuwsgierig als Her, zijn deze klassiekers niet.

Spike Jonze heeft van Her een geschiedenis over liefde in de digitale wereld gemaakt. Zijn we echt zo afhankelijk van onze smartphone of tablet? Wat is eenzaamheid? Maken we menselijk contact overbodig? Of hunkeren we toch naar een partner om het leven mee te delen? De film zet je aan het denken over je eigen relatie en laat je daar stiekem om lachen. Geen wonder dat de regisseur een Oscarnominatie voor Beste Film en Beste Scenario heeft gekregen. (DW) Verdeler: Paradiso Home Entertainment

Trailer: 

Her