Henry Thomas (die Elliot speelde in E.T.) en de Finse Irina Björklund nemen de hoofdrollen voor hun rekening in Honey Baby, de film van Aki’s broertje Mika Kaurismäki. Maar het moet gezegd: ze zetten niet hun sterkste vertolkingen neer en heel eerlijk – ze wekken irritatie op.

De mooie Björklund is kampioene in het pruillippen en Thomas speelt als een uit-de-schoenen-gegroeide Elliot. En dan hebben we het nog niet gehad over het verhaaltje. Een uitgebluste muzikant ontdekt dat zijn producer een dubbelganger op zijn tournee laat gaan, een vrouw is op de vlucht voor haar vriend, ze steelt de auto van de muzikant, die gaat er dan weer naar op zoek, trekt daarna met de vrouw op, ze arriveren in een zigeunercircus waar zij als slangendansers aan de slag gaat, daarna geraakt hij haar opnieuw kwijt, en tot slot (ja, dat zullen we u ook al meegeven) hij vindt haar terug in een ondergronds bordeel.

Als dit allemaal nog niet surrealistisch genoeg klinkt, dan moet u zelf maar de proef op de som nemen. De film hangt met haken en ogen ineen. Desondanks zijn er toch nog een aantal goede scènes in terug te vinden, die een aangename afwisseling zijn in deze toch wat zinloze road movie. En de honey? Ja, die komt van de bijen. Een mooi beeld van Björklunds gezicht dat met bijen bedekt wordt. Maar Maki Kaurismäki heeft de honing iets te breed uitgesmeerd. Iets wat je van zijn broer Aki allerminst kan zeggen. (HH)

Trailer: 

Honey Baby