In How to Be Single volgen we het leven van vier 20-something single vrouwen. Alle vier zoeken ze een antwoord op een van de belangrijkste levensvragen: is een relatie hebben the way to go of kan je maar beter alleen blijven? Dakota Johnson (Fifty Shades of Grey, A Bigger Splash), Rebel Wilson (Pitch Perfect), Leslie Mann (This is 40) en Alison Brie (Get Hard) gaan op zoek naar de liefde in de stad die nooit slaapt en ze doen dat elk op hun geheel eigen manier.

De mozaïekfilm is al lang geen verrassing meer in het romantische genre. En daar maakt regisseur Christian Ditter, wie we nog kennen van Love, Rosie, handig gebruik van in zijn nieuwste realisatie. Dit keer gooit hij het over een andere boeg. Waar in zijn vorige film de relatie centraal stond, kijken we nu naar de overkant: all the single ladies.

En die hebben het niet altijd even makkelijk in de film. Zo heeft Alice (Johnson) net een tijdelijke stop in haar liefdesleven ingealst om zichzelf te zoeken. Haar oudere zus Meg is getrouwd met haar job. Alice nieuwe collega Robin is een mannenverslindster die zich alleen toelegt op onenightstands. En Lucy gaat dan weer op zoek naar de (te) perfecte man via online dating.

How to Be Single komt met een aantal aangenaam verrassende wendingen en onderscheidt zich daarmee van andere films over singles en hun avonturen in de liefde. Hier wordt niet gefocust op happy ever after, maar op de dames zelf. Humoristische scenes, vooral wanneer Rebel Wilson op toneel verschijnt, en serieuze gesprekken wisselen elkaar af. Uiteraard vinden we hier en daar een cliché, maar wat zou een romcom zijn zonder?!

De film moet het niet hebben van een diepgaand scenario, maar wil vooral bewijzen dat je niet per se een relatie hoeft te hebben om gelukkig te zijn. En voor het conservatieve Amerika is dat al een hele stap vooruit. (DW) Verdeler: September Film Distribution

Trailer: How to be single