Mia is een begenadigd celliste die een plekje probeert te bemachtigen aan het fameuze Juilliard in New York. Natuurlijk ligt ook de knapste jongen van de school aan haar voeten. Al deze vreugde schreeuwt haast om flink verknald te worden. En dat is exact wat er gebeurt in If I stay.

Het leven van de 17-jarige tiener valt in elkaar na een tragisch auto-ongeluk. Wanneer ze in coma raakt, treedt haar ziel uit haar lichaam en ziet ze zichzelf vanuit een ander gezichtspunt liggen. Lange tijd verkeert Mia tussen leven en dood. Vindt ze het nog wel waard om in leven te blijven, of kiest ze liever voor een zachte dood?

R.J. Cutler probeert via flashbacks duidelijk te maken dat er voor het hoofdpersonage nog wel iets is om voor te vechten: haar romance met Adam. En je raadt het al, dat is nou net het hoofdingrediënt voor de gemiddelde Amerikaanse romcom. De film schiet rommelig heen en weer tussen veel te melige momenten en onuitstaanbaar sentiment.

Hoofdrolspeelster Chloë Grace Moretz probeert nog alle zeilen bij te zetten, maar haar immer betoverende aanwezigheid blijkt hier niet afdoende. Halverwege deze voortslepende smartlap wilde je dat Mia nu eindelijk eens een beslissing neemt, welke dan ook. Als de film maar gedaan is. (DW) Verdeler: Twentieth Century Fox Home Entertainment

Trailer: If I stay