In de buurt van het Comomeer in Italië. De familie van de steenrijke Carla Bernaschi en die van Dino Robelli, een makelaar in onroerend goed die op de rand van faillissement staat, hebben één enkele obsessie gemeen: geld. Een ongeval op kerstavond zal plotseling hun lot brutaal veranderen.

Il Capitale Umano is een intelligente, stijlvolle thriller (tevens een bijtende kritiek op de klassenmaatschappij), die losjes gebaseerd is op de gelijknamige roman van de Amerikaanse auteur Stephen Amidon. Maar regisseur Paolo Virzì transponeerde het verhaal naar hedendaags Italië, en splitste de plot op in drie verschillende hoofdstukken, die zowel narratief als visueel van toon verschillen.

Alles begint tijdens een donkere, besneeuwde nacht in Noord-Italië, waar een fietser van de weg wordt gereden en gewond in een gracht belandt. Vervolgens zien we hoe deze gebeurtenis een impact heeft op twee uiteenlopende gezinnen: die van de middle class bankier Dino en diens tienerdochter enerzijds, en de kapitalistische mogul Giovanni en zijn vrouw Carla anderzijds.

Het resultaat is een meeslepende, uiterst slim geconstrueerde whodunit die door Virzì naar een verwoestende climax wordt gestuwd, en bovendien kan bogen op een sterrencast, met op kop twee van Italië’s meest gevierde en bekroonde actrices, Valeria Golina en Valeria Bruni Tedeschi, in glansrollen. Prima mozaïekfilm. (PF) 

Trailer: Il Capitale Umano