Van waar komt ons beeld van de probleemwijken van Brussel? Geven de berichten in de media van criminele en rel schoppende jongeren de werkelijkheid weer? Dat zijn de vragen waarmee regisseurs Bilall Fallah en Adil ‘slimste mens ter wereld’ El Arbi aan de slag gaan in hun eerste langspeelfilm. Het resultaat is ambitieus en gedreven, maar niet echt overtuigend.

Eva (Laura Verlinden) is een jonge journalist die de opdracht krijgt om sfeerbeelden te maken in de straten van Schaarbeek en Molenbeek naar aanleiding van de recente rellen daar. Ze heeft echter zelf het plan om in een spraakmakende reportage te laten zien hoe het leven er écht aan toe gaat in deze wijken. Wanneer ze Lahbib (een indrukwekkende Nabil Mallat) leert kennen, een (ex-)crimineel die erg populair is in de buurt, laat ze zich door hem op sleeptouw nemen. Meer en meer raakt ze geobsedeerd door haar plannen, waardoor ze in conflict komt met haar bazen. Hun drang naar sensatie gaat ten koste van de waarheid en dreigt Lahbib duur te staan te komen.

Het klopt natuurlijk dat de media vaak vooroordelen bevestigen. Deze film wilt een aantal van die vooroordelen doorprikken en begint daarmee aardig. In een van de eerste scènes zie je enkele jonge Marokkaanse Belgen stoere en intimiderende taal uitslaan voor de camera om achteraf heel vriendelijk aan de cameraman te vragen of ze misschien een kopietje van de beelden zouden mogen hebben. Maar al snel begint het mis te lopen, want voor een alternatieve blik op Brussel worden er wel héél veel stereotypes gebruikt. In de media is iedereen cynisch, sensatiebelust en enkel bezig met de eigen carrière. De politie is lomp en bruut en de probleemjongeren zelf beroven nachtwinkels, intimideren mensen in de metro en vallen agenten aan. Je zou verwachten dat net dit de film is waarin voorbij deze clichés wordt gekeken. Niet dus. Het helpt ook niet dat de dialogen bij momenten enorm gekunsteld klinken.

Voor een debuutfilm met een beperkt budget is Image erg vlot in beeld gebracht. Het verhaal is echter onvoldoende sterk om de nobele doelstellingen van de makers waar te maken. (JR) Verdeler: DutchFilmWorks

Trailer: Image

Image Poster