Pete Docter heeft binnen de Disney Pixar-stal al enkele zeer knappe animatiefilms op zijn conto. Met Inside Out heeft hij nu een echte parel gemaakt! In deze geniale film neemt hij ons mee op een wel zeer bijzondere en originele reis: één doorheen ons hoofd.

Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit Rileys hoofd, een jong meisje dat haar omgeving drastisch ziet veranderen wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in San Francisco. Ze is verplicht haar leventje in “The Mid-West” van Amerika achter zich laten. Riley laat zich, net als iedereen, leiden door haar emoties: plezier, angst, woede, afkeer en verdriet. De emoties wonen in het hoofdkwartier, de commandoruimte in Riley’s hoofd, waar ze haar van advies voorzien bij de dagelijkse dingen.

Riley en haar emoties hebben moeite om zich aan te passen aan het nieuwe leven in San Francisco, wat leidt tot opschudding in het hoofdkwartier. Hoewel plezier, Riley’s belangrijkste emotie, haar best doet om alles positief te houden, ruziën de emoties over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nieuwe stad, een nieuw huis en een nieuwe school.

Een animatieprent over menselijke emoties voor een ruim publiek maken: het lijkt niet zo vanzelfsprekend. Toch slaagt Pixar er met verve in om dit op een waanziinig interessante, leuke en aangrijpende manier te doen. Geruggesteund door een sterk verhaal, mooie animatie, goede stemmencast en een prachtige score wordt dit één van Pixar’s meest complexe en diepgaande films.

Het unieke concept wordt prachtig uitgewerkt in een verhaal dat op meerdere niveaus werkt, zodat zowel kinderen als volwassenen hier intens van kunnen genieten. Oscar! (PF)

Trailer: Inside Out