Project omschrijving

Brussels Film Festival 2014

Het Brussels Film Festival zit er weer op. Ook dit jaar was het een succesvolle editie die duizenden bezoekers lokte voor filmvertoningen, concerten en ontmoetingen. Naast een officiële competitie gericht op Europese cinema, stelde het Festival een brede internationale selectie, avant-premières en openluchtfilmvertoningen voor.

Eregast Sir Alan Parker en festivaldirecteur Ivan Corbisier mochten de 12de editie in gang zetten. Het festival zette opnieuw de verscheidenheid van Europese cinema in de verf. Tijdens verschillende thema-avonden werden we ondergedompeld in filmkunst van telkens een ander land. Zo konden we lokale smaken, tradities en film ontdekken. Dit jaar werden vooral Polen, Griekenland, Spanje en Italië in de kijker gezet.

Met films zoals het ontroerende Life Feels Good van Maciej Pieprzyca, het indrukwekkende Miss Violence van Alexandros Avranas, het kafkaëske The Double van Richard Ayoade, de Tiroolse western The Dark Valley van Andreas Prochaska, het ironische Of Horses and Men van Benedikt Erlingsson, de kleurrijke komedie Three Many Weddings van Javier Ruiz Caldera en de tragikomedie Smetto Quando Voglio van Sydney Sibilia kon het filmfestival niet meer stuk.

Daarnaast mochten we in wereldpremière de expositie De vijftig smeerlappen ontdekken. 50 indrukwekkende zwart-wit foto’s van Belgische acteurs werden hiervoor in beeld gebracht door de Luikse fotograaf Rudy Lamboray.

Tijdens het amusante slotgala op zaterdag 14/06/14, werd de editie afgesloten met de prijsuitreiking. De officiële jury bestond uit zanger Raphaël, de acteurs Fabrizio Rongione en Olivier Rabourdin, alsook de actrices Hande Kodja en Anita Kravos.

Enkele amusante momenten willen we jullie zeker niet onthouden:

Of Horses and Men van Benedikt Erlingsson won de Golden Iris Award. De film vertelt 6 verschillende verhalen die met elkaar verweven worden. De regisseur zelf kon er jammer genoeg niet bij zijn, maar werd (samen met zijn 2 enthousiaste dochters) verwelkomt in de zaal via Skype. Zoals het een echt liveshow betaamt verliep het niet allemaal van een leien dakje. Zo werd de verbinding verbroken en was er geen geluid, maar de sympathieke hostess wist het allemaal over een grappige boeg te gooien en ook Benedikt kon via handgebaren duidelijk maken dat hij erg gelukkig is met de prijs.

The Reunion van Anna Odell won verschillende prijzen (White Iris Award, Fedex Cinephile Award en de RTBF Prize of Best Film). Haar film vertelt het verhaal van wat er zou gebeuren als een bekende artieste naar haar school reünie zou gaan, iets waar Odell zelf nooit voor gevraagd werd. Haar bezoek op het podium, samen met haar Engelstalige speech, wist iedereen te charmeren: “Thank you really really much, unfortunately, I do not understand French, but I understand you liked the movie”.

– En dan was er nog Dick Tuinder, hij won met zijn komedie Farewell to the Moon de Best Image Award en de Prime tv Prize of best film. Met zijn enthousiasme en spontaniteit kreeg hij heel de zaal aan het lachen.

Na de amusante slotceremonie kregen we de film The two faces of January in première te zien. Voor wie er dit jaar niet bij kon zijn, het 13de BRUSSELS FILM FESTIVAL zal plaatsvinden van 5 tot 13 juni 2015 in Flagey.

Meer info: www.brff.be