Project omschrijving

Film Fest Gent 2015

Oktober. Herfst. Koud. Guur. Bladeren die vallen en rotten. Lichamen worden opnieuw bedekt met lagen kleren. En toch waren we opgewekt en blij, want oktober betekent altijd Film Fest Gent! Van 13 tot 24 oktober was Gent wederom the place to be voor iedere rechtschapen filmfanaat.

Na een focus op Franse film vorig jaar, richtte de 42e editie van Film Fest Gent de spotlights op de Britse cinema. In het filmprogramma bood de eenmalige sectie UK Cinema een selectie van 11 films die toonaangevend zijn voor de dynamiek en diversiteit van de huidige Britse cinema.

Dit jaar dongen er dertien films mee in de officiële competitie, die op 14 oktober geopend werd met de vertoning van The Lobster in aanwezigheid van acteur Colin Farrell en regisseur Yorgos Lanthimos. Naar goede gewoonte presenteerde Film Fest Gent ook het beste en het sterkste uit de Belgische cinema. Dat het hier gaat om zowel de potentiële commerciële hits als de arthouse en crossover films is het beste bewijs van de diversiteit van de vaderlandse cinema.

Zoals ieder jaar paradeerde Cinemaan met een “stiff upper lip” van de ene bioscoopzaal naar de andere en probeerden we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te vissen. We volgen voornamelijk de films uit de festivalsecties “Competition” en “Gala’s and Specials”. Zo kwamen we tot onze festivaltop (rechts), waardoor u weer weet wat u in de loop van de volgende maanden niet mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD/Blu-ray verschijnen.

Los van de vele films, pakte het Film Fest ook uit met het Great British Film Music Concert en was er natuurlijk ook de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert.

Afsluiten doen we met de belangrijkste prijswinnaars en hopen weer op een flamboyante editie volgend jaar! Tot dan!

  • Grote Prijs voor Beste Film: Ixcanul - Jayro Bustamante
  • Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek: The Lobster - Yorgos Lanthimos
  • ExploreZone Award: Sleeping Giant - Andrew Cividino
  • Prijs voor Beste Europese Kortfilm : Le Mur - Samuel Lampaert
  • Nat. Loterij Prijs voor Beste Belgische kortfilm: Flor de Mil Colores - K. Vazques
  • Ace Image Factory Publieksprijs: Drôle d’oiseau - Anouk Fortunier
  • Port of Ghent Publieksprijs: Black - Adil El Arbi & Bilall Fallah
  • Canvas Publieksprijs: Carol - Todd Haynes