Project omschrijving

Film Fest Gent 2016 | Preview

Aaah. Het najaar is er eindelijk. Oktober staat voor de deur en dat betekent een nieuwe editie van het Film Fest Gent! Van 11 tot 21 oktober is Gent wederom the place to be voor iedere rechtschapen filmfanaat. Het festival stelt opnieuw ruim 100 langspeelfilms en 30 kortfilms voor uit de gehele wereld. Het wordt weer smullen geblazen!

Voor het programma van de 43e editie haalt Film Fest Gent de inspiratie uit weerszijden van de aardbol. Beginnend bij het noordelijkste puntje van Europa voor de Focus op Nordic Cinema tot aan het verre oosten voor de Spotlight op Japan.

Film Fest Gent zal op dinsdag 11 oktober het festival openen met Gouden Palm- winnaar van Cannes I, Daniel Blake, in aanwezigheid van de Britse cineast Ken Loach. Diezelfde avond verwelkomen we ook de Japanse grootmeester Hirokazu Koreeda. Dit jaar dingen er 12 films mee in de officiële competitie. In de internationale jury vinden we producent Jeremy Thomas, regisseur Tran Anh Hung, actrices Lina El Arabi en India Hair, schrijver Jonathan Coe en Maaike Neuville terug.

Naar goede gewoonte presenteert Film Fest Gent het beste en het sterkste uit de Belgische cinema. Dat het hier gaat om zowel de potentiële commerciële hits als de arthouse en crossover films is het beste bewijs van de diversiteit van de vaderlandse cinema.

Zoals ieder jaar skiet Cinemaan op een ijzige Scandinavische wijze van de ene bioscoopzaal naar de andere en proberen we de interessantste films uit het rijkelijk festivalaanbod te vissen. We volgen voornamelijk de films uit de festivalsecties “Competition” en “Gala’s and Specials”. Dagelijks updaten we onze festivaltop zodat u op de hoogte bent van de festivaltoppers en -floppers. Zo weet u wat u in de loop van de volgende maanden (niet) mag missen, wanneer deze films in de zalen of op DVD/Blu-ray verschijnen.

Naast “Competition” en “Gala’s and Specials” kan u ook nog kiezen voor meer alternatieve – maar daarom niet minder boeiende festivalsecties en -parcours. Zo is er Kidsproof voor de allerkleinsten, Explore Zone voor de jongeren en Plus Parcours voor 65-plussers. Behalve On the Edge, Docs en Belgian Cinema Today, zijn er nog enkele thematische parcours: Fort Europe focust op films en series die het Europa van asielzoekers en migranten in kaart brengen en LGBTQ toont films met een overheersend roze thema.

Opnieuw zal het festival ruime aandacht besteden aan filmmuziek, met onder andere de 16e editie van de World Soundtrack Awards, met de uitreiking van de awards op het World Soundtrack Awards Gala op 19 oktober, en een extra WSAwards concert op 20 oktober 2016.

Wij kunnen voor de rest alleen maar hopen op een wederom fantastische festivaleditie. Tot in de filmzaal of in het festivalcafé. Veel filmfestplezier!

www.filmfestival.be