Thomas Vinterberg vermurwde in 1998 bijna elke filmliefhebber met het memorabele Festen. De projecten die hij erop liet volgen waren degelijk, maar haalden nooit hetzelfde niveau. Maar nu komt hij met Jagten opnieuw dicht in de buurt!

Wanneer kleuterleider Lucas door de 5-jarige Klara wordt beschuldigd van misbruik, verandert zijn leven van het ene op het andere moment in een nachtmerrie. Het nieuws verspreidt zich snel en de inwoners van het dorp beginnen zich tegen hem te keren. De eens zo hechte lokale gemeenschap valt uit elkaar, terwijl Lucas tot doelwit is verklaard.

Met Jagten kaart Vinterberg een groot maatschappelijk probleem aan. Mensen oordelen en veroordelen vaak veel te snel op basis van een gerucht, zonder na te gaan of dit wel klopt. Vinterbergs script zit goed in elkaar zodat het geheel altijd geloofwaardig blijft. We zien hoe Lucas zijn leven volledig op zijn kop komt te staan door de leugen van een klein meisje. Het gevolg is een overtuigend verhaal dat wel uit het leven lijkt gegrepen en juist daarom extra onder je huid kruipt.

Dat we zo meevoelen met het hoofdpersonage hebben we niet enkel te danken aan het slimme scenario, maar ook aan de serene en intense vertolking van Mads Mikkelsen, die ervoor Beste Acteur won in Cannes. Jagten is diepmenselijke cinema, die een grote indruk nalaat. Essentieel kijkvoer! (PF)

Trailer: Jagten