American Beauty. Ah ja, die film met dat opvliegend plastiek zakje. Eigenlijk nooit echt begrepen waarom bijna iedereen zich juist die te lange scène met die stomme zak herinnert. Voor de rest puik drama. Road to Perdition. Tom Hanks als huurmoordenaar die zijn zoontje boven zijn maffiavrienden verkiest. Dommerik! De vorige twee projecten van de Britse regisseur Sam Mendes waren zeker gaan niemendalletjes. Hij brengt ons nu zijn nieuwste boreling Jarhead, een oorlogsdrama gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Anthony Swofford uit 2003 waarin hij zijn eigen ervaringen als scherpschutter bij de marine tijdens de eerste Golfoorlog beschrijft.

We stappen Swofford’s leven binnen op het moment dat hij zijn marineopleiding geniet. We volgen hem naar Saoedi-Arabië nadat de goede ouwe Saddam Koeweit binnenvalt. Iedere Amerikaanse soldaat wil daar zo snel mogelijk ten strijde trekken, maar het enige wat ze in de woestijn kunnen doen is wachten, hydrateren, paraat zijn, dehydrateren en masturberen. Verveling, twijfel en desillusie is wat overblijft van hun vaderlandse idealen.

De film van Mendes zit vol van subtiele en minder subtiele verwijzingen naar memorabele oorlogsfilms zoals Full Metal Jacket en Apocalypse Now. Spijtig genoeg haalt Jarhead niet datzelfde weergaloze niveau. De prent wisselt leuke, absurde delen af met aangrijpende en/of hallucinante beelden (let vooral op de scènes met de brandende olieputten). De acteerprestaties zijn meer dan deftig – Jake Gyllenhaal (Donnie Darko) die Swofford speelt, wordt een grote meneer (let op onze woorden)! Uiteindelijk konden we ons niet van het gevoel ontdoen dat we het allemaal al eens eerder gezien hadden. Maar dan nog net iets beter. (PF)

Trailer: Jarhead