Jupiter Jones werd geboren in een nacht waarin de tekenen erop wezen dat zij voorbestemd was tot grootse dingen. Nu is ze volwassen en kan ze alleen maar dromen van de sterren, want de keiharde realiteit is dat ze overdag toiletten moet schoonmaken en het leven tot nu toe niet echt mee zit. Maar als Caine een genetisch ontworpen soldaat, op aarde landt om haar op te sporen, ontdekt Jupiter wat de sterren voor haar in petto hadden. Haar genetische handtekening toont aan dat zij de erfgenaam is van een buitengewone erfenis die de balans in de kosmos kan veranderen.

De broers Wachowski toonden zich met The Matrix vernieuwers en meesters in het actiegenre. Er werd het regisseursduo een mooie toekomst voorspeld vol baanbrekende en succesvolle projecten. Ondertussen zijn we zo’n 15 jaar verder, is één broer van geslacht veranderd en valt het aantal kaskrakers op hun naam dik tegen. Cloud Atlas uit 2012, waar ze samenwerkten met enkele andere regisseurs, kon ons nog enigszins bekoren, maar Speed Racer was een complete sof. En ook deze Jupiter Ascending is ondanks de titel zeker geen hoogvlieger.

Visueel verbluffend is de prent wel. De Wachowski’s nemen ons mee naar een wereld vol special effects van hoog niveau. Helaas wordt er van dit fraai universum weinig uitgewerkt of getoond. Daarenboven gaat het scenario alle kanten uit. Zo wordt dit sciencefictionpektakel een bombastische ruimteopera waarin vormgeving, personages en plotelementen één grote chaos vormen.

Met Hollywoodsterren als Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean en kersvers Oscarwinnaar Eddie Redmayne beschikt de film op papier over een sterke cast, maar ook zij verdrinken grandioos in verschrikkelijke dialogen en slecht acteerwerk. Redmayne’s rol is zo clichématig, over the top én vervelend dat je zijn Oscar al meteen zou willen afnemen. Neen, dit zeemzoet intergalactisch sprookje voldoet niet. Hopelijk is Sens8, de serie die Andy en Lana Wachowski mee creëerden, een pak beter. Ze kunnen een hit stillaan best gebruiken, me dunkt. (PF) Verdeler: Warner Home Video

Trailer: Jupiter Ascending