Wij waren danig onder de indruk toen de Australische regisseur Andrew Dominik The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford voorstelde. Vijf jaar later is hij terug met een iets minder memorabele, maar wel bijzonder entertainende misdaadprent die een cynisch beeld schetst van modern Amerika: Killing them softly.

Het verhaal is gebaseerd op de roman Cogan’s Trade van George V. Higgins uit 1974. We zien hoe enkele onhandige boeven zich na een overval de woede van de lokale maffia op de hals halen. Ze krijgen huurmoordenaar Jackie Cogan (een fenomenale Brad Pitt) achter zich aan. Omdat één van hen een oude bekende is van Jackie, wil deze hem niet zelf van kant maken. Daarom schakelt Cogan de hulp in van zijn oude vriend Mickey (James Gandolfini is top). Die is echter zo zwaar verslaafd aan drank en hoeren dat er nog amper op hem te rekenen valt. Aan Jackie om een oplossing te zoeken. Want uiteindelijk staat iedereen er alleen voor in the USA.

Dominik doet weinig moeite om zijn sociale en politieke commentaar subtiel te brengen. Immoraliteit troef. Geld en reputatie zijn het enige wat telt. De keerzijde van de Amerikaanse droom is allesbehalve proper. Maffiosi drukken zich constant uit in economische termen. Ook zij voelen de crisis, moeten besparen en proberen het vertrouwen van de consument te herstellen. De misdadige praktijken die er mee gepaard gaan, zijn bijzaak.

Storen doen de nadrukkelijke steken naar de American way of life nauwelijks. Dat heeft alles te maken met de manier waarop Dominik zijn maatschappijkritiek verpakt. Alles wordt bijzonder stijlvol in beeld gebracht met veel sfeer en het juiste gevoel voor ritme. Voeg daarbij de sterke dialogen, de donkere humor en enkele brutale geweldsscènes en je krijgt een venijnig en stijlvol misdaaddrama, dat erg de moeite waard is. (PF)

Trailer: Jagten