Voor zij die het nog niet wisten: het is crisis. Politieke crisis, Eurocrisis, economische crisis, financiële crisis. Crisis is hot. Niet moeilijk dus dat er de laatste tijd heel wat filmmakers hun inspiratie in deze malaise gaan zoeken. Zo ook debuterend regisseur J.C. Chandor. Hij maakte met Margin Call een zinderende thriller die zich afspeelt in een gereputeerde investeringsbank in Wall Street, waar de inzet van elke beslissing bijzonder hoog is.

Wanneer de jonge financieel analist Peter Sullivan (Zachary Quinto) ontdekt dat zijn bank in slechte papieren dreigt te komen door een reeks barslechte investeringen, gaan de poppen aan het dansen. Al gauw blijkt dat de schuldigen zich op alle niveaus bevinden. Binnen een periode van 24 uur moeten ingrijpende financiële en morele beslissingen genomen worden die verregaande gevolgen zullen hebben voor de globale economie. In de benepen kantoorruimtes stijgt de temperatuur wanneer de bedrijfstop onderzoekt wat moet primeren: het eigenbelang of het algemeen belang?

Chandor slaagt er met Margin Call in om zowel te informeren als te entertainen. Het verhaal blijft te allen tijde helder. Dat dit een vereenvoudiging is van de complexe gebeurtenissen die tot de crisis hebben geleid, leidt geen twijfel, maar de manier waarop de filmmakers een boeiend drama uit de droge materie weten te putten, is respectvol. De reden dat dit debuut zo interessant is geworden, heeft alles te maken met het slimme scenario dat bulkt van de knappe dialogen. Voeg daarbij nog eens een sterke cast en je krijgt een zeer interessante en onderhoudende praatfilm. (PF)

Trailer: Margin Call