De tijd dat de wereld Elizabeth Olsen kende als het jongere zusje van de Olson tweeling Mary-Kate en Ashley, is voorgoed voorbij. Daar zal haar indrukwekkend acteerdebuut in het sterke Martha Marcy May Marlene wel voor zorgen. Elizabeth speelt Martha, een jong meisje dat haar leven terug op de rails probeert te krijgen nadat ze is ontsnapt uit een sekte. Na jaren zonder contact, zoekt ze onderkomen bij haar oudere zus Lucy (Sarah Paulson). Daar probeert ze opnieuw een normaal leven op te bouwen, maar ze wordt geplaagd door pijnlijke herinneringen.

Martha Marcy May Marlene is een sterke psychologische thriller van Sean Durkin. De debuterende scenarist-regisseur kiest niet voor een afgerond verhaal, maar focust op de eerste weken na haar ontsnapping, een periode waarin Martha zichzelf totaal kwijtgeraakt. Hoe langer ze uit de sektewereld weg is, hoe meer ze daarvan vervreemd. Maar door haar geïndoctrineerd gedrag past ze ook niet in de ‘normale’ wereld. Nergens voelt ze thuis, nergens op haar gemak.

De manier waarop dit in beeld wordt gebracht is ingetogen, maar bijzonder effectief en boeiend. De grootste troef van de film is ongetwijfeld de fascinerende en geloofwaardige vertolking van Elizabeth Olsen. Naast haar zien we ook John Hawkes (Deadwood, Winter’s bone) schitteren als de charismatische sekteleider.

Martha Marcy May Marlene weet ondanks weinig actie, een constante onderhuidse spanning aan te houden. De plot en de karakters mochten nog iets dieper graven, maar Durkin heeft een heel interessant debuut afgeleverd. Om in het oog te houden deze kerel! (PF)

Trailer: Martha Marcy May Marlene