De film valt meteen met de deur in huis: al in de eerste minuut wordt er iemand neergeschoten in een loods. Na het onverwachte schot zit je meteen op het puntje van je stoel, maar verhuist de setting naar een rustig dorpje. We krijgen een blik op het zware leven van Oscar Ramirez. Hij probeert de kost te verdienen op de rijstvelden van de Filipijnen. Wanneer er geen geld meer is om nieuwe zaden te kopen, zit er niets anders op dan naar de stad te trekken in de hoop op een beter leven.

De cultuurschok voor het gezin kan niet groter zijn: van een rustig dorpje naar de chaos van miljoenenstad Manilla. Uit wanhoop rolt Oscar in een job als bewaker van geldtransporten. Maar dan raakt hij verstrikt in een nachtmerrie van corruptie en criminele collega’s. Op slag verandert de film in een misdaadthriller. Het plot blijft ingenieus, maar doet geen afbreuk aan het sociale, dramatische aspect ervan.

Metro Manila is een film die voortdurend balanceert tussen een documentaire, een sociaal drama en een thriller. Regisseur Sean Ellis laat zien hoe de Filipijnse maatschappij mensen volledig klem kan zetten. Aan de ellende in de film lijkt geen einde te komen, maar dat werpt later zijn vruchten af. De film is aangrijpend en intens, ook dankzij de sterke personages en vooral hoofdrolspeler Jake Macapagal’s prestatie blijft nazinderen. (DW) Verdeler: A-Film

Trailer:

Metro Manilla