Noah is het spannende verhaal over moed, opoffering en hoop. Russell Crowe speelt het hoofdpersonage die de enorme taak op zich neemt de legendarische ark te bouwen en de uitverkorenen te redden en de zondvloed te overleven.

De meningen waren fel verdeeld over de nieuwste film van regisseur Darren Aranofsky (Black Swan). Verfilmingen van bijbelverhalen liggen nu eenmaal zeer gevoelig. Wij gaven Aranofsky alvast het voordeel van de twijfel, want al sinds Requiem for a Dream zijn wij grote fan van de man.

Dat Noah een visueel overweldigend spektakel is geworden, staat als een paal boven het vele water. Maar Aranofsky’s beste werk kunnen we dit niet noemen, wel zijn meest grootschalige. De prent is niet enkel een religieuze hervertelling geworden – al vloeien traditioneel godsdienstige thema’s als schuld en boetedoening als rode draad door het avontuur, maar bevat ook veel aanvullingen en uitwijdingen die nergens in het goed heilig boek beschreven staan.

Op zich zou dit uiteraard geen probleem mogen vormen, ware het niet dat juist de originele delen in het scenario de film het meeste doen zwalpen. Vreemde plot- en karakterontwikkelingen doen Aranofsky’s poging om een mix te maken van een rampenepos, familiedrama en thriller geen goed. Wat overblijft is een visueel indrukwekkend, goed geacteerd, maar tamelijk onevenwichtig kijkstuk. En zo had Onze-Lieve-Heer het nu toch ook niet bedoeld… Maar volledig doorspoelen zouden we deze nieuwe interpretatie nu ook weer niet. Ideaal voor op een regenachtige vrome dag. (PF) Verdeler: Universal Pictures Benelux

Trailer:

Noah