Peter Deveraux (Pierce Brosnan) is een CIA-agent op rust die door een laatste klus voor zijn oude baas in een wespennest terecht komt met de CIA, een vroegere krijgsheer uit Tsjetsjenië met politieke ambities, een onderzoeksjournalist en een bloeddorstige huurmoordenares. Peter wordt zelf opgejaagd wild terwijl hij probeert uit te zoeken waarom iedereen over lijken gaat om een meisje terug te vinden dat jaren geleden is verdwenen.

Als Pierce Brosnan in een spionagefilm meespeelt, denk je automatisch aan zijn rollen als James Bond in de jaren negentig. In films als GoldenEye speelde hij een Bond in de stijl van Roger Moore: een vlotte vrouwenmagneet met iets te veel aandacht voor speciale gadgets en flauwe oneliners.

Niets van dit alles in November Man. Dit is een rauwe actiefilm met een verschroeiend tempo en een serieuze body count. Brosnan, die er intussen heel wat minder fris uitziet, speelt een illusieloze man op zoek naar wraak. Een casanova is hij niet, terwijl er nochtans een echte Bond girl meespeelt (Olga Kurylenko, bekend van Quantum of Solace). Een extra element is de tweestrijd die ontstaat tussen Peter en Mason (Luke Bracey). Ooit kreeg hij nog zijn opleiding van hem, maar nu moet Mason als CIA-agent zijn leermeester uitschakelen in een psychologisch kat-en-muisspel.

Pas op het einde van de film wordt de titel van de film verklaard. Een oud-collega vertelt Peter dat iedereen hem vroeger de November Man noemde, ‘omdat er net als na november niets meer leeft wanneer jij bent gepasseerd’. U bent gewaarschuwd. (JR) Verdeler: Dutch FilmWorks

Trailer: November Man