Hollywood remakes blijven met de regelmaat van de klok de cinemazalen teisteren. Het is en blijft een moeilijk iets. Grote studio’s zien hun kans om met een buitenlandse succesfilm een groter publiek te bereiken en denken hierdoor het financieel risico te beperken. Meestal boet het resultaat dan een pak in aan kwaliteit in tegenstelling tot het origineel, maar er zijn gelukkig ook uitzonderingen. Oldboy is daar spijtig genoeg geen van.

De Engelstalige remake van de geweldige prent van Chan-Wook Park volgt in grote lijnen hetzelfde verhaal als de Zuid-Koreaanse culthit. De succesvolle marketing executive Joe Doucett (Josh Brolin) wordt op een dag zonder enige aanleiding of reden in totale eenzaamheid gevangen gezet. Wanneer Joe na twintig jaar wordt vrijgelaten, gaat hij bezeten van wraak op een missie om erachter te komen wie en waarom iemand hem dit vreselijke lot aan wilde doen. Al snel wordt echter duidelijk dat het sadistische spel waar hij zich in bevond nog lang niet voorbij is.

Qua plot wijkt regisseur Spike Lee niet ver af van het origineel, de uitwerking daarentegen staat wel in schril contrast met Park’s versie. Lee ruilt de diepliggendere en psychologische thema’s voor meer expliciet geweld. Het eerste deel is nog best te pruimen, maar daarna verliest de film de pedalen. Lee probeert krampachtig meer te choqueren en verliest hierdoor de kracht, de complexiteit en subtiliteit die het veel ingetogenere origineel had. Deze remake roept dus opnieuw de prangende vraag op: “waarom prutsen aan een film die al goed was?”.  (PF) Verdeler: Paradiso Home Entertainment

Trailer:

Oldboy